De chemie- en farmabedrijven in Vlaanderen hebben momenteel 1.500 jobs in te vullen, dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Voor bijna 40 procent ervan komen ook pas afgestudeerden zonder werkervaring in aanmerking, zo bleek woensdag bij de voorstelling van de jobbarometer van sectorfederatie essenscia. In Wallonië (met ook Brussel) zijn er nog eens 700 vacatures.

Het was al langer bekend dat de chemie- en farmasector in goeden doen is. Op Belgisch niveau bereikte de omzet vorig jaar een recordpeil van 65,8 miljard euro. De investeringen kwamen uit op 2,2 miljard euro, het hoogste niveau in tien jaar.

De hoogconjunctuur uit zich ook in de jobcijfers. Zo konden er vorig jaar in totaal bijna 3.500 mensen aan de slag in de chemie- en farmabedrijven in Vlaanderen, duizend meer dan het jaar voordien.

De jobbarometer, die woensdag bij farmabedrijf Pfizer in Puurs werd voorgesteld, peilt ook naar het aantal vacatures in de sector. Uit de bevraging bij 144 sectorbedrijven in mei en juni blijkt dat er in Vlaanderen op dit moment 1.522 vacatures zijn. Het gaat om een forse stijging tegenover de voorbije jaren, toen er 800 (in 2017) en 550 (in 2016) vacatures waren.

De hele sector is op zoek naar nieuwe mensen: 88 procent van de ondervraagde bedrijven werft aan. De meeste vacatures zijn er bij de grotere bedrijven, zoals Sanofi in Geel, Janssen Pharmaceutica (Beerse, Geel), BASF in Antwerpen en Agfa-Gevaert in Mortsel. Bij Pfizer in Puurs zijn er elk jaar zowat 250 vacatures.

Er is veel vraag naar "typische" jobs als onderhoudstechnici, procesoperatoren, wetenschappers en ingenieurs. Maar onder invloed van de digitalisering zijn bijvoorbeeld ook data-analisten en ICT'ers gegeerd. De helft van de vacatures betreft nieuwe banen, de andere helft is voor de vervanging van vertrekkers en pensioengerechtigden.

"De chemie- en farmasector heeft heel wat boeiende jobs in de aanbieding, maar bedrijven krijgen sommige vacatures moeilijk ingevuld en smeken om talent", zegt Frank Beckx, de gedelegeerd bestuurder van essenscia Vlaanderen. Het is volgens hem "hoopgevend" dat meer jongens en meisjes voor een technische of wetenschappelijke studie kiezen, "want hun kennis bepaalt de toekomst van de hoogtechnologische chemie- en farma-industrie in Vlaanderen".

De chemie- en farmabedrijven in Vlaanderen zijn goed voor ongeveer 60.000 directe jobs. (Belga)

Jobs bij Janssen

'Dit jaar hebben we ongeveer 120 vacatures extern ingevuld: de meeste in de area van R&D (41%), Operations (29%) en Ondersteunende diensten (9%)', zegt Tim De Kegel, communicatie Janssen.

'Momenteel hebben we nog een 200-tal vacatures open, waarvan er een 65-tal extern gepost staan: 25 in R&D, de rest in Supply Chain (16) en Ondersteunende diensten (11).
De overige vacatures zitten volop in screeningfase en we hopen de komende weken eea nog te kunnen afsluiten.' (eigen berichtgeving)